18 de julio de 2008
18.07.2008
75è aniversari

Historiadors catalans , bascos i gallecs presenten avui l'aliança Galeusca d'Historiadors amb "problemes comuns"

18.07.2008 | 11:46

Uns 35 historiadors gallecs, bascos i catalans presentaran avui l'aliança Galeusca d'Historiadors que commemora el 75è aniversari de la primera unió política i cultural de les tres comunitats històriques. A l'acte, també donaran a conèixer l'activitats que portaran a terme amb motiu d'aquest aniversari, així com el document d'un manifest, en què es posen en relleu "problemes comuns".

Entre d'altres, són signants d'aquest document l'historiador i docent Xosé Estévez, que és natural de Galícia, però que imparteix classes des de fa 30 anys a la Universitat de Deusto del País Basc; el professor d'Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Lluis Ferrán Toledano.

Per part de Galícia, estan l'investigador i professor d'Història Contemporània de la Universitat de La Corunya Carlos Velasco Souto; i el director de la revista 'Murguía' i membre del Consello da Memoria, Uxío Breogán, que també coordina aquest grup, amb el nom de Galeusca d'Historiadors.

Fonts d'aquest grup han avançat a Europa Press que en el manifest els historiadors expressen la "ferma voluntat de contribuir a l'acostament de les cultures i societats gallega, basca i catalana", necessari de cara a buscar solucions a "problemes comuns".

Alhora, han indicat que "no s'hi fa referència" a cap temps present, sinó que es parla dels anys 1933 (quan es va signar la triple aliança) i 1923 (que es va assajar aquesta signatura). "El creixement de la consciència nacional en aquests tres països va fer que en clau autodeterminista es manifestessin a través de diverses experiències i es desenvolupessin amb normalitat fins al cop militar reaccionari de 1936", resa el document.

De la mateixa manera, els historiadors que rubriquen el manifest aprofiten per reivindicar la seva "funció social", de manera que constitueixen un agent que busca i "arriba a les arrels compartides dels problemes" perquè, amb les dades, "la societat pugui donar solucions". També denuncien, en clau d'actualitat, la "reducció de la càrrega lectiva" de l'assignatura d'Història en l'ensenyança obligatòria.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook