20 de agosto de 2017
20.08.2017

Varias épocas, unha tradición

Doade congregou a centos de personas para volver a recrear a malla popular de diferentes maneiras e acompañados por música

20.08.2017 | 09:42
Traballadores mallando petando cos males no centeo. // Bernabé/Luismy

Un ano máis, Doade recreou a malla para centos de veciños e achegados interesados nesta tradición. O entorno da Casa do Patrón converteuse nunha exposición de motores dos que algún chegaba a superar o centenario de idade, mandiles antigos, pandereitas e outros artiluxios de épocas anteriores podíanse ver e mercar.

A xornada comezou co traslado dos mollos no carro de vacas, para dar paso a entrada dos traballadores acompañados ao son das gaitas dos Trasnos de Doade. A primeira representación foi a de mallar á pedra, homes e mulleres agarraron os mollos para petar contra unha pedra axudados cun pau, desta maneira desgranábase o centeo e separábase da palla. A seguinte forma que representaron era con males, dous paus, un máis longo chamado mangueira e outro máis curto, o pírtigo, que estaban engachados de tal maneira que multiplicaban a forza de quen golpeaba. Como anécdota, recordouse a aqueles homes que poñían un pote debaixo dos moles para cando petasen soase máis forte e parecese que tiñan máis forza.

Antes de chegar a máquina moderna, empregouse a malladeira que funcionou cun motor dos anos 20. Nesta malladeira o centeo vai pasando de forma que o gran cae xa que pesa máis, mentres que a palla sae por otro lado. Entre cada representación, as mulleres vestidas de época botaban uns cánticos, tal como se facía entón. Antes de dar paso á comida tradicional, os organizadores premiaron ao home e a muller mellor vestidos. Nesta ocasión, os gañadores foron Iván Vázquez do lugar de Taín, Doade e a muller foi Isabel Taboada, do lugar de Codeseda, tamén da parroquia.

A celebración da maioría de idade da malla tradicional finalizou con comida e música, como é habitual nunha cita festiva en Galicia, pero nesta ocasión foi popular. O xantar popular estivo composto de pulpo e carne ó caldeiro, acompañado de viño para refrescar aos traballadores que deixaron os folgos na malla baixo o sol e a calor abafante. Para rematar, a música tradicional non se podía esquecer nesta xornada. Nesta ocasión estiveron presentes as pandereteiras de Zobra, o grupo Xermolo da Carballeira, Carballo da Manteiga, as pandereteiras A Xariza e as de Ferreñas do Monte, as cantarerias Maruxeira, Os Trasnos de Doade e poñendo o broche final o solista Juan Paris.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Calendario laboral y escolar 2017/2018

Calendario laboral 2018 en Galicia

Calendario Laboral 2018 en Galicia

Aquí tienes a tú disposición todos los días festivos en  Vigo y en Galicia , así como el Calendario escolar 2017/2018 .

 

 

GALICIA EN VINOS

Galicia en Vinos

Todos los vinos de Galicia

Consulta aquí todos los vinos de las cinco denominaciones de origen de Galicia


selectividad 2018 Galicia

Toda la información sobre la selectividad

Consulta aquí toda la información sobre las pruebas de acceso a la Universidad: notas de corte, resultados y noticias


Enlaces recomendados: Premios Cine