As "galeguesas", do monte ás súas mesas

O gandeiro celanovés Roberto Álvarez é o ideólogo desta "irmá galega" da hamburguesa

 
Enviar
Imprimir
Aumentar el texto
Reducir el texto
Roberto Álvarez patentou as
Roberto Álvarez patentou as "galeguesas" o pasado ano 2009. // Jesús Regal 

Unha inspiración alemá, unha materia prima gala e un acento galego. Distintas nacionalidades que se aunan para concebir un produto con personalidade propia, as "galeguesas". Dende a súa aparición en 2005 da man do gandeiro celanovés, Roberto Álvarez, estas presas de carne moída adobadas, fan as delicias dos padares daqueles que as probaron. Roberto é único traballador da facenda O Agro, unha explotación de vacas da raza francesa Salers mantidas co mínimo laboreo. Delas saca as galeguesas, unha carne 100% natural que "quen o proba repite", asegura Roberto.

NATALIA UMPIÉRREZ - OURENSE "Ti non enfermas porque non podes" dille moitas veces a Roberto Álvarez o seu pai. E é que este gandeiro da parroquia celanovesa de Santiago de Amoroce, é o único traballador da facenda O Agro. Ó seu cargo ten o coidado de 107 cabezas de gando nunha explotación de 115 hectáreas.
Tras uns anos en Madrid e sen ter traballado antes como gandeiro, Roberto decidiu, alá polo 2003 facer un curso de pastoreo no País Vasco con miras a emprender algún tipo de actividade gandeira na súa terra natal.
No 2005, un xiro do destino mudou moito o seu novo camiño. Mentres andaba na procura dunha peza para o seu tractor, tomou contacto cuns cataláns que lle deron a coñecer a raza Salers, unha raza vacuna moi robusta, fértil e prolífica procedente do macizo central francés.
El andaba na procura de exemplares de raza autóctona galega mais ó coñecer a excepcionalidade da produción cárnica das Salers e as súas características, optou por marchar a Francia a coñecelas.
En moi poucos días, Roberto voltou a Galicia cun trailer cargado de 25 vacas Salers. Así comezou a súa aventura particular como gandeiro novel e dende aquela leva máis de 1850 días traballados sen parar.
Unha aventura imprevista
Ó ano seguinte do seu inicio como gandeiro, as vacas comezaron a parir. Dada a súa inexperiencia, Roberto decidiu porse en contacto con algúns comerciantes de gando e pedir consello sobre que facer coas vacas.
Estes expertos desprestixiaron o produto por ser vacún de montaña. "Estes becerros eran mal vistos e tiven problemas para comercializalos", recoñece Roberto, quen optou por facer unha matanza para a casa.
Familiares e amigos quedaron encantados co sabor daquela carne de Salers. Foi daquela cando Roberto se propuxo ser el mesmo o que fixera venda directa do seu produto polas casas dos seus veciños e xente da súa zona.
"Leváballe os becerros a un carniceiro e facíase a matanza no matadoiro" explica Roberto. Cos despieces facíanse lotes de 10 a 15 quilos que logo o propio Roberto recollía para repartir entre aqueles que lle fixeran un pedido previo.
A carne das Salers comezou a ter aceptación e cada vez eran máis os veciños e coñecidos que demandaban máis lotes. "Era difícil continuar con ese sistema de traballo e por iso aluguei un posto na praza de abastos de Celanova e o habilitei como sala de despece", explica Roberto. Esta sala, que cumpre con tódolos requisitos legais, non está aberta ó público senón que o propio Roberto recibe os encargos por vía telefónica e prepara os lotes como o facía antes.
Nas bocas polo boca a boca
Tras moito instistir o irmán de Roberto o convenceu para que fixera probas de hamburguesas coa carne das súas vacas. Foi daquela cando o gandeiro decibiu facer probas con carne moída e adobalas con sal, perexel, ourengo, pementa branca e pan raiado.
"Comenteille a idea o meu amigo hamburgués Stephan e el díxome que ó facelas aquí e dun xeito diferente tiña que chamarlles galeguesas", explica roberto.
O celanovés decidiu así patentar o seu produto, que xa está rexistrado dende o ano pasado. Cando deu a coñecer as galeguesas ó seu amigo, o cociñeiro Mario Poti, este convenceuno de que tiña que dar as tiña que dar coñecer un pouco. Xurde así a idea de poñer un stand polas festas da zona e mesmo chegou ó Festigal do pasado 24 e 25 de xullo en Compostela onde triunfou o boca a boca.
Roberto califica a acollida das galeguesas como "espectacular"aínda que asegura non pretender facerse rico con elas nin comercializalas a maior escala."Se quixera facerme rico non me faría gandeiro" apunta.

COMPARTIR
 
  HEMEROTECA
  Encuestas de actualidad
¿Considera que debe ampliarse la dotación judicial en Vigo para evitar los atascos de sentencias?
  Sí
  No
Votar »
 
RESULTADOS ACTUALES
89%
No 11%
   
¿Debe compensar el Concello al pequeño comercio afectado por las obras de humanización?
  Sí
  No
Votar »
 
RESULTADOS ACTUALES
50%
No 50%
 
Ver más encuestas »
  CONÓZCANOS:  CONTACTO |  FARO DE VIGO |  LOCALIZACIÓN Y DELEGACIONES |  CLUB FARO DE VIGO     PUBLICIDAD:  TARIFAS |  CONTRATAR  
farodevigo.es es un producto de Editorial Prensa Ibérica
Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de este medio, salvo autorización expresa de farodevigo.es. Así mismo, queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32.1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad intelectual.
 


  Aviso legal
  
  
Otros medios del grupo Editorial Prensa Ibérica
Diari de Girona  | Diario de Ibiza  | Diario de Mallorca  | Empordà  | Información  | La Opinión A Coruña  |  La Opinión de Granada  |  La Opinión de Málaga  | La Opinión de Murcia  | La Opinión de Tenerife  | La Opinión de Zamora  | La Provincia  |  La Nueva España  | Levante-EMV  | Mallorca Zeitung  | Regió 7  | Superdeporte  | The Adelaide Review  | 97.7 La Radio  | Blog Mis-Recetas  | Euroresidentes  | Lotería de Navidad