EN DIRECTO

Unha clase no palleiro

Máis de 60 alumnos do colexio Atlántida de Vigo acuden a Meiro

 
Os rapaces quedaron sorprendidos pola intensa cor negra do gran do millo corvo.  // G,Núñez
Os rapaces quedaron sorprendidos pola intensa cor negra do gran do millo corvo. // G,Núñez 

O San Miguel este ano fíxose de agardar, pero finalmente chegou. A aldea buenense de Meiro está xa no proceso de recolleita do seu signo identitario: o millo corvo, ese gran de intensa cor negra. E como non podía ser doutro xeito, un ano máis os escolares volven a participar de xeito activo nas tarefas do campo.

DAVID GARCÍA - BUEU De onde vén o millo? A pregunta a priori parece sinxela, pero a resposta pode variar moito en función do interlocutor e moi especialmente se se trata dun neno. Durante a xornada de onte, os máis pequenos do colexio Atlántida de Vigo tiveron a oportunidade de ver e coñecer sobre o propio terreo como se cultiva o millo corvo na aldea de Meiro. E comprobaron que non vén do supermercado, senón da leira e é o froito de moito traballo.
Os rapaces estiveron na finca de Agro Souto e alí participaron –na medida das súas posibilidades– no proceso de corta, empalleirado e esfollado do millo. Os membros da Asociación Cultural Meiro explicáronlles como se cultiva o milleiro, dende que se sementa aló pola primaveira, ata que chega o momento da súa recolleita. Contaron coa inestimable presencia e axuda de Manuel "O Ruso", un veterano veciño da aldea que lles amosou como se cortan os milleiros e como logo se fan os palleiros, algo que para eles era moi semellante a unha "cabana".
Atado dos palleiros
Os veciños da aldea ensináronlles que para atar eses palleiros non se utilizan cordas, senón outros elementos da natureza: "Coas xestas e coas vimbias fanse as costáns, que sirven para facer o atado", explicou a presidenta da Asociación Cultural Meiro, Victoria Martínez.
Á hora de facer a recolleita nesta finca, a asociación seguiu o método que se utilizaba antes: cortar o milleiro sen arrancar a espiga e deixar que ésta se "refaga" no palleiro. Por iso, nos días previos xa fixeron un adianto da corta e do empalleirado para que onte os máis pequenos se encargasen do esfollado. E o certo é que os nenos e nenas, con idades comprendidas entre os 3 e os 5 anos, si que chegaron con ganas de traballar e botar unha man na recolleita.
Pero non estiveron somentes na leira. Puideron completar todo o percorrido que fan as espigas dende o momento en que se recollen, polo cal despois foron ata a casa de señora Carme. Atoparon á muller en pleno proceso de limpeza das mazorcas, quen lles explicou que é moi importante almacenalas sen ningún tipo de follaco e sen a barbela. E onde se gardan as espigas? Pois no hórreo, que é o lugar no que deben completar o seu proceso de secado. Os membros da Asociación Cultural Meiro indicáronlles que estas construccións contan con numerosas rendixas para facilitar a circulación do aire e o secado do gran. Insistiron na necesidade de que esté ben seco para moelo e obter a fariña coa que logo se elabora o pan.
Próximas visitas
O colexio Atlántida está situado na zona de Bouzas e na súa visita a Bueu tivo moito que ver a orientadora do centro, que é unha veciña da vila. A través dela puxéronse en contacto coa Asociación Cultural Meiro para acudir a esta actividade. Os mestres xa adiantaron onte que volverán nos vindeiros trimestres para que os nenos podan coñecer de primeira man todo o proceso do cultivo. "Resulta interesante porque son todos nenos e nenas de cidade, que nunca viron unha espiga, e chámalles moita atención o traballo do campo", explicaron os seus mestres.
A visita a Bueu non se limitou só a estancia na aldea de Meiro. Por consello da propia asociación cultural, o grupo dividiuse en dous: mentres unha metade estaba vendo o proceso do millo corvo, a outra estaba no Museo Massó coñedendo de primeira man a tradición mariñeira da vila. A propia Victoria Martínez suliñou que "a xente do campo, cando chegaba a época da xeitura, tamén ían a traballar ó mar".

  HEMEROTECA
Caja Negra        O Bichero         Floreano
Opinión
Javier Manchado
Los detalles particulares de la vida del Morrazo no pasan en balde ante O Romepolas más »
Síguenos en...
  LA SELECCIÓN DE LOS LECTORES
 LO ÚLTIMO
 LO MÁS LEÍDO
 LO MÁS VOTADO
¿Qué piensa hacer hoy? ¿Tiene algún plan para el fin de semana? Consulte todos los eventos culturales en nuestra agenda... más »
Le ofrecemos un espacio propio para hablar de lo que más le guste. Cree un blog en el espacio que Faro de Vigo pone a su disposición... más »
Contemple la Ría de Vigo en directo desde la cámara situada en la sede de Faro de Vigo, situada en Chapela... más »
CONÓZCANOS: CONTACTO | FARO DE VIGO | LOCALIZACIÓN Y DELEGACIONES | CLUB FARO DE VIGO | ACERCA DE ED. GALEGO PUBLICIDAD: TARIFAS | CONTRATAR
farodevigo.es es un producto de Editorial Prensa Ibérica
Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de este medio, salvo autorización expresa de farodevigo.es. Así mismo, queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32.1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad intelectual.
 


  Aviso legal
  
  
Otros medios del grupo Editorial Prensa Ibérica
Diari de Girona  | Diario de Ibiza  | Diario de Mallorca | El Diari  | Empordà  | Información  | La Opinión A Coruña  |  La Opinión de Granada  |  La Opinión de Málaga  | La Opinión de Murcia  | La Opinión de Tenerife  | La Opinión de Zamora  | La Provincia  |  La Nueva España  | Levante-EMV  | Mallorca Zeitung  | Regió 7  | Superdeporte  | The Adelaide Review  | 97.7 La Radio  | Blog Mis-Recetas  | Euroresidentes  | Lotería de Navidad | Oscars | Premios Goya