tRIBUNA LIBRE

A importancia do sector porcino en Deza

13.04.2014 | 01:26

Un 25% dos porcos que se crían en Galicia a nivel industrial e preto dun 90% dos de Pontevedra fano en explotacións da comarca de Deza, o que significa que o ano pasado as 376 granxas industriais da zona acollían preto de 235.000 cabezas de gando porcino, ás que se suman outros 30.000 porcos que se crían e matan de xeito artesanal no Deza en pequenas explotacións ou para consumo propio. Un sector estratéxico na comarca.

Cifras que por si soas xustifican un esforzo con maiúsculas en I+D+i no sector porcino, que a diferenza, por desgraza, do sector leiteiro, si conta con un bo número de empresas de transformación que elaboran produtos dun alto valor engadido e que propician que unha parte importante dos beneficios do sector queden na nosa comarca.

O mércores, na presentación do "Proxecto de mellora do sector porcino na comarca de Deza" , quedou claro por parte de técnicos do Centro Tecnolóxico da Carne, de Veterinaria da Universidade de Santiago e de Asoporcel que esta aposta polo I+D+i con respecto ao porcino é tremendamente atinada.

Como ocorrera hai agora máis de 20 anos coas primeiras experiencias e cruces encamiñados á mellora da cabana vacún no Deza, o sector porcino inicia ao abeiro de Depodeza un proxecto para mellorar na redución de custos, no incremento da calidade, e na consecución dun produto diferenciado que abra novas liñas de negocio nuns mercados que esixen cada vez mellor produto e de máis calidade.

O Centro Tecnolóxico da Carne traballa nesta iniciativa á que considera un exercicio para mellorar a competitividade do sector e dende a Universidade miman o proxecto por desenvolver investigación en sectores produtivos partindo dos recursos xenéticos propios como os do porco celta e aproveitando os recursos europeos para I+D+i nun intre en que a investigación non atravesa polos mellores momentos.

Esta opinión de técnicos de peso contrasta ca de aqueles que nun xesto insólito rexeitan un proxecto de investigación, desarrollo e investimento nun sector estratéxico, recreándose en chamarlle o proxecto do porco lalaíno sen darlle a importancia que realmente ten e pode ter nun futuro cercano.

A ninguén se lle escapa que, no mundo globalizado no que vivimos, a un bo produto que xa temos hai que arroupalo cunha boa dose de marketing e cunha imaxe de marca e calidade que o diferencie do resto. Algo que entenden especialmente os que dependen dun gran produto, pero tamén dunha boa campaña de marketing para que a súa conta de resultados sexa positiva a final de ano.

Só lles pido aos escépticos e aos agoreiros que "Nadie debe poñer tachas a obra namentras non se remata" como dicía Castelao e que valoren que se hai vinte anos se cambiou o futuro do sector lácteo na zona cos estudos de mellora que un grupo de gandeiros dezanos impulsou, agora o sector porcino pode vivir a súa particular revolución ao abeiro deste proxecto ao que só poñen tachas os que non se preocupan polo sector e as súas necesidades e si polos seus espúreos réditos políticos.

Confío en que este proxecto, cando chegue ao seu fin, aporte datos contundentes para a elaboración dun informe preciso de fortalezas e debilidades do sector en Deza e valga para iniciar un camiño cara á excelencia cun selo de calidade propio da comarca que redunde nuns maiores beneficios ao sector, abranguendo a produtores, industrias de transformación e hostalería.

Así van a ser todos estes traballos, ese é o meu desexo.

*Alcalde de Lalín

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Suscriptor | Opinión

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

A vueltas con el congreso del PP de Cangas

Que me tienen loco con el congreso local del Partido Popular de...

 
 

ANXEL VENCE

Vacaciones con mando a distancia

Aunque por la barba y el continente recuerde a un prócer...

 
 

JOAQUÍN RÁBAGO

Los medios no le dan tregua

Los medios de Estados Unidos, tal vez arrepentidos de no haber hecho lo suficiente para evitar...

 
 

ISABEL CALLE SANTOS*

Amor obsesivo como enfermedad

En 1979, la psicóloga Dorothy Tennov, publicó el...

 
 

MANUEL TORRES

El Museo del Mar

Desde hace tiempo unos marinenses, hombres de la mar, se han propuesto conseguir un local, con...

 
 

DANIEL CAPÓ

Plena soberanía

La nueva sensibilidad política que consiste en dejar solo el músculo de la voz del pueblo sin...

 
 
Enlaces recomendados: Premios Cine